Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw: masy budyniowej, truskawek zmiksowanych na mus i śmietany kremówki. To idealny deser na upalne dni. :)
Truskawkowy 3 bit - składniki na masę truskawkową:
1 kg truskawek
5 łyżek cukru
2 galaretki truskawkowe
Truskawkowy 3 bit - składniki na masę budyniową:
4 szklanki mleka
3 budynie śmietankowe (proszek: 3 x 40 g)
5 łyżek cukru
1 galaretka cytrynowa
250 g masła lub margaryny
Truskawkowy 3 bit - składniki na masę śmietanową:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa
Truskawkowy 3 bit - pozostałe składniki:
350 g herbatników
50 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciasto truskawkowy 3 bit?
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno rozłóż warstwę herbatników.
Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem. Przełóż do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
Przygotuj krem. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałej szklance rozrób proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
Masło utrzyj mikserem. Partiami dodawaj zimny budyń do masła, cały czas miksując.
Masę budyniową wyłóż na herbatniki. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj tężejącą masę truskawkową.
Galaretkę rozpuść w pół szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretkę dodaj do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj.
Masę śmietanową wyłóż na herbatniki. Wierzch posyp czekoladą startą na średnich oczkach tarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz