Pulpety pieczone w sosie pomidorowym na ryżu to pyszne danie obiadowe, którego przygotowanie jest naprawdę ekspresowe.
Pulpety pieczone na ryżu - składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka,
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Pulpety pieczone na ryżu - składniki na zalewę:
- 1300 ml wody
- 100 g ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek oleju
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma
Pulpety pieczone na ryżu - pozostałe składniki:
Jak zrobić pulpety pieczone na ryżu?
- Przygotuj pulpety. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Bułkę namocz w mleku. Dobrze odciśnij. Natkę pietruszki posiekaj.
- Do miski dodaj mięso, cebulę, czosnek, odciśniętą bułkę, natkę i jajko. Dokładnie wyrób masę. Uformuj pulpety
- Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj ketchup, koncentrat pomidorowy, olej, słodką paprykę, kurkumę, sól i pieprz. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Suchy ryż wsyp do naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłóż cebule pokrojone w drobną kostkę i pulpety. Całość zalej gorącą zalewą.
- Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny.