niedziela, 11 sierpnia 2019

Bułki z ziołami

Aromatyczne, miękkie i wilgotne bułki z dodatkiem oregano i bazylii to prosty przepis na smaczne, domowe pieczywo.
Bułki z ziołami

Bułki z ziołami





Bułki z ziołami - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić bułki z ziołami?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, sól, bazylię, oregano, dodaj oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 8 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z ziołami

Bułki z ziołami


Źródło przepisu: kulinarneprzeboje.pl



6 komentarzy:

  1. Smakowity pomysł. Ostatnio trochę eksperymentuje z wypiekami, więc zapiszę sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis i życzę udanych wypieków. :)

      Usuń
  2. Muszę spróbować :), już dawno nie piekłam żadnych bułeczek.

    OdpowiedzUsuń