środa, 21 sierpnia 2019

Ciasto Popapraniec

Kolorowe ciasto biszkoptowe w trzech smakach: kokosowym, makowym i kakaowym, przełożone smakowitą masą budyniową i dżemem jagodowym. Całość wykończona jest galaretką o smaku owoców leśnych. Popapraniec to pyszne ciasto łączące w sobie wiele smaków, które doskonale ze sobą współgrają. To idealna propozycja na święta i inne okazje.
Ciasto Popapraniec


Popapraniec - składniki na ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżki kakao

Ciasto Popapraniec - składniki na krem budyniowy:

  • 900 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 budynie waniliowe (proszek - 3 x 40 g)
  • 350 g masła

Popapraniec - dodatkowe składniki:

  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 700 ml wody
  • 1 słoik dżemu jagodowego


Jak zrobić ciasto Popapraniec?

  • Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. 
  • Białka oddziel od żółtek i zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż białka będą sztywne i lśniące.
  • Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Delikatnie wmieszaj ją w masę przy pomocy drewnianej łyżki. 
  • Dodaj olej i aromat waniliowy. Ponownie wymieszaj drewnianą łyżką. 
  • Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej przesiane kakao.
  • Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż dwie łyżki masy z kokosem, obok dwie łyżki masy z kakao, obok masy z kakao - masę z makiem. I tak postępuj do wykończenia wszystkich mas. Na koniec delikatnie przemieszaj masy przy pomocy widelca tak, by powstał wzór marmurkowy. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecze przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na dwie części.
  • Galaretki rozpuść we wrzątku, pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Czas zabrać się za przygotowanie kremu budyniowego. 600 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałych 300 ml rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając masę. Gotuj około 3 minut na niewielkiej mocy palnika, do momentu aż budyń stanie się gęsty. Odstaw do ostygnięcia.
  • Do miski dodaj miękkie masło, zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce chłodnego budyniu.
  • Złóż ciasto. Jeden blat ciasta posmaruj połową dżemu, wyłóż krem budyniowy i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie posmaruj dżemem i wylej tężejącą galaretką. 
  • Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto Popapraniec

Ciasto Popapraniec

2 komentarze: