Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto biszkoptowe z borówkami i galaretką przekładane lekkim kremem na bazie śmietany kremówki i mascarpone.
Ciasto z borówkami - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciasto z borówkami - składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki 30 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Ciasto z borówkami - pozostałe składniki:
- 500 g borówek (250 g do kremu i 250 g na wierzch)
- 2 galaretki o smaku jagodowym lub owoców leśnych
- 600 ml wrzątku
Jak zrobić ciasto z borówkami?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
- Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Upieczony biszkopt pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój na dwie części.
- Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą, pozostaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia.
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywną masę. Dodaj do mascarpone.
- Do żelatyny dodaj łyżkę masy śmietanowej. Wymieszaj. Cały czas miksując, wlej żelatynę cienkim strumieniem do masy śmietanowej z mascarpone. Dodaj 250 g borówek. Wymieszaj
- Obie galaretki zalej wrzątkiem. Pozostaw do lekkiego stężenia.
- Jeden blat biszkoptowy włóż do formy. Wyłóż połowę kremu i przykryj drugim blatem. Wyłóż pozostałą część kremu i ułóż pozostałe 250 g borówek. Ciasto włóż do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie wylej na wierzch tężejącą galaretkę.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz