Schab marynowany w cebuli i mleku, posmarowany przed smażeniem musztardą i panierowany w płatkach kukurydzianych to świetny pomysł na kotlety schabowe przyrządzone inaczej niż zwykle. :)
Kotlety schabowe w musztardzie - składniki:
- 5 plastrów schabu
- 2 cebule
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżeczek musztardy
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- około 1 szklanka mąki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?
- Rozbij plastry schabu.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Plastry schabu przełóż cebulą, umieść w misce, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
- Mięso osusz, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na każdym plastrze mięsa rozsmaruj łyżeczkę musztardy.
- Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy blendera lub rozdrobnij tłuczkiem do mięsa.
- W misce roztrzep jajka.
- Kotlety obtaczaj najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Źródło przepisu: blogzapetytem.pl
Bardzo oryginalny pomysł na niedzielny obiad, aż ślinka leci na samą myśl. Bardzo chętnie sprawdzę jak to smakuję. Zapraszam do mnie i serdecznie pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować. Schabowe przyrządzone według powyższego przepisu są naprawdę pyszne! :) :)
Usuń