wtorek, 27 sierpnia 2019

Kotlety schabowe w musztardzie


Schab marynowany w cebuli i mleku, posmarowany przed smażeniem musztardą i panierowany w płatkach kukurydzianych to świetny pomysł na kotlety schabowe przyrządzone inaczej niż zwykle. :)


Kotlety schabowe w musztardzie




Kotlety schabowe w musztardzie - składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2 cebule
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • około 1 szklanka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony


Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?

  • Rozbij plastry schabu.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Plastry schabu przełóż cebulą, umieść w misce, zalej mlekiem i odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • Mięso osusz, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Na każdym plastrze mięsa rozsmaruj łyżeczkę musztardy.
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy blendera lub rozdrobnij tłuczkiem do mięsa.
  • W misce roztrzep jajka.
  • Kotlety obtaczaj najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety schabowe w musztardzie

Kotlety schabowe w musztardzie

Źródło przepisu: blogzapetytem.pl

2 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny pomysł na niedzielny obiad, aż ślinka leci na samą myśl. Bardzo chętnie sprawdzę jak to smakuję. Zapraszam do mnie i serdecznie pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować. Schabowe przyrządzone według powyższego przepisu są naprawdę pyszne! :) :)

      Usuń