Chrupiące, puszyste, lekkie i słodkie placuszki na kefirze z jabłkami to doskonały pomysł na proste i szybkie śniadanie, kolację lub deser.
Racuchy na kefirze z jabłkami - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 jajka
- 400 ml kefiru
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placuszków
Jak zrobić pyszne racuszki z jabłkami?
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj.
- Jajka rozbełtaj z kefirem, dodaj do mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, formuj łyżką placuszki i smaż je na średniej mocy palnika, z obu stron, do ładnego zarumienienia.
- Gotowe racuszki na kefirze możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz