czwartek, 1 sierpnia 2019

Placuszki na kefirze z jabłkami

Chrupiące, puszyste, lekkie i słodkie placuszki na kefirze z jabłkami to doskonały pomysł na proste i szybkie śniadanie, kolację lub deser.
Placuszki na kefirze z jabłkami

Placuszki na kefirze z jabłkami





Racuchy na kefirze z jabłkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placuszków



Jak zrobić pyszne racuszki z jabłkami?

  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj.
  • Jajka rozbełtaj z kefirem, dodaj do mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, formuj łyżką placuszki i smaż je na średniej mocy palnika, z obu stron, do ładnego zarumienienia. 
  • Gotowe racuszki na kefirze możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki na kefirze z jabłkami

Placuszki na kefirze z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz