środa, 7 sierpnia 2019

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami przygotowywany na biszkoptach to pyszna propozycja na letni deser. :)
Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami





Sernik na zimno z brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru puder
  • kilka kropel aromatu waniliowego


Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami - składniki na masę malinową:

  • 2 galaretki malinowe
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych


Sernik na zimno z malinami - składniki na masę malinową:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • dodatkowo: kilkanaście biszkoptów


Jak zrobić sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami?

  • Galaretki malinowe rozpuść w 750 ml wrzątku. Galaretki cytrynowe również rozpuść w 750 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Żelatynę wymieszaj z zimnym mlekiem. Pozostaw do napęcznienia na około 10 minut. Po tym czasie krótko podgrzej żelatynę, tylko do rozpuszczenia.
  • Do miski dodaj ser, cukier puder i aromat. Zmiksuj na gładką masę. Do ostudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas mieszając.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż biszkopty. Wlej połowę masy serowej. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
  • Na zastygniętej masie serowej rozłóż maliny, zalej tężejącą galaretkę malinową. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • Wylej pozostałą masę serową. Poukładaj pokrojone na plasterki brzoskwinie. Zalej tężejącą galaretkę cytrynową. 
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by wszystkie masy dobrze stężały.
Smacznego!
Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami




Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz