Puszyste i miękkie bułki pszenne z makiem to doskonała propozycja domowego pieczywa na śniadanie lub kolację.
Bułki pszenne z makiem - składniki:
625 g mąki pszennej chlebowej
30 g drożdży
1,5 szklanki letniej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowe składniki: 1 jajko, 1 łyżka wody i mak do posypania
Jak zrobić bułki z makiem?
Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, sól, pozostałe 3/4 szklanki wody i oliwę z oliwek. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 12 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułki posmaruj jajkiem rozkłóconym z wodą i posyp makiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz