środa, 25 września 2019

Bułki z makiem

Puszyste i miękkie bułki pszenne z makiem to doskonała propozycja domowego pieczywa na śniadanie lub kolację.
Bułki z makiem

Bułki z makiem




Bułki pszenne z makiem - składniki:

  • 625 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowe składniki: 1 jajko, 1 łyżka wody i mak do posypania


Jak zrobić bułki z makiem?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski dodaj mąkę, wyrośnięty rozczyn, sól, pozostałe 3/4 szklanki wody i oliwę z oliwek. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 12 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj jajkiem rozkłóconym z wodą i posyp makiem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Bułki z makiem

Bułki z makiem

Bułki z makiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz