niedziela, 1 września 2019

Chleb na maślance

Pyszny i puszysty chleb drożdżowy na maślance, z chrupiącą skórką i dużą ilością pestek słonecznika.
Chleb na maślance






Chleb na maślance - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli



Jak zrobić chleb na maślance ze słonecznikiem?

  • Mąkę wsyp do miski, zrób dołek, rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj do miski maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej, oliwę z oliwek, pestki słonecznika i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i przełóż do formy. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb na maślance

Chleb na maślance

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz