Pyszny i puszysty chleb drożdżowy na maślance, z chrupiącą skórką i dużą ilością pestek słonecznika.
Chleb na maślance - składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
40 g drożdży
2 łyżki cukru
3/4 szklanki letniej wody
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
Jak zrobić chleb na maślance ze słonecznikiem?
Mąkę wsyp do miski, zrób dołek, rozkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej wodą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Po upływie powyższego czasu dodaj do miski maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej, oliwę z oliwek, pestki słonecznika i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i przełóż do formy. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz