Wilgotne i aromatyczne ciasto wspaniale pachnące cytryną i pomarańczą, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze jest banalnie proste w przygotowaniu.
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe - składniki:
- 250 g masła
- 1 1/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- dodatkowo: cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto cytrynowo-pomarańczowe?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
- Dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy.
- Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
- Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
- Ciasto wyłóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz je polukrować.
Jeśli chodzi o pomarańczę, to dodaje się tylko skórkę?
OdpowiedzUsuńTak, tylko skórkę. :)
UsuńDziękuję. Niebawem wypróbuję :)
Usuń