wtorek, 17 września 2019

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Wilgotne i aromatyczne ciasto wspaniale pachnące cytryną i pomarańczą, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze jest banalnie proste w przygotowaniu.
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe



Ciasto cytrynowo-pomarańczowe - składniki:

  • 250 g masła
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Jak zrobić ciasto cytrynowo-pomarańczowe?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
  • Dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy.
  • Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. 
  • Ciasto wyłóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
  • Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz je polukrować.
Smacznego!
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe


Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe

3 komentarze:

  1. Jeśli chodzi o pomarańczę, to dodaje się tylko skórkę?

    OdpowiedzUsuń