Wilgotne i aromatyczne ciasto wspaniale pachnące cytryną i pomarańczą, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze jest banalnie proste w przygotowaniu.
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe - składniki:
250 g masła
1 1/4 szklanki cukru
4 jajka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
dodatkowo: cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto cytrynowo-pomarańczowe?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając.
Dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy.
Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
Ciasto wyłóż do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz je polukrować.
Jeśli chodzi o pomarańczę, to dodaje się tylko skórkę?
OdpowiedzUsuńTak, tylko skórkę. :)
UsuńDziękuję. Niebawem wypróbuję :)
Usuń