piątek, 27 września 2019

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Pyszne ciasto szpinakowe z dwoma warstwami: śmietanową i truskawkową. Ciasto jest dość pracochłonne, jednak zdecydowanie warte poświęcenia mu odrobinę czasu. I nie bójcie się zawartości szpinaku - naprawdę nie czuć go w cieście. :)
Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami




Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 120 g świeżych liści szpinaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na masę śmietanową:

  • 660 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml gorącej wody

Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na warstwę truskawkową:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 400 g truskawek

Jak zrobić ciasto szpinakowe z truskawkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt szpinakowy. Do kielicha blendera dodaj szpinak i olej, zmiksuj na jednolitą masę. 
  • Jaja zmiksuj z cukrem na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz moc miksera i cienkim strumieniem wlej masę szpinakową do masy jajecznej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
  • Biszkopt pozostaw do ostudzenia, następnie przekrój go wzdłuż na 2 blaty.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 400 ml wody, pozostaw do lekkiego stężenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do lekko stężałych galaretek dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretki wlej cienkim strumieniem do ubitej śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Krem podziel na dwie części. Pierwszą część wylej na jedną część biszkoptu. Wstaw do lodówki do stężenia.
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 600 ml gorącej wody. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, pokrój na mniejsze części i poukładaj na już stężałej warstwie śmietanowej. Owoce zalej tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia. Kiedy ciasto stężeje, rozprowadź pozostałą część kremu śmietanowego.
  • Drugą część biszkoptu szpinakowego pokrusz na mniejsze kawałki. Oprósz nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto szpinakowe z truskawkami wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto szpinakowe z truskawkami



Ciasto szpinakowe z truskawkami

Źródło przepisu: kulinarneprzeboje.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz