środa, 18 września 2019

Karkówka w sosie grzybowym

Soczysta, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka duszona w aromatycznym sosie śmietanowo-grzybowym to pyszna propozycja na obiad. 


Karkówka w sosie grzybowym





Karkówka w sosie grzybowym - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 80 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę w sosie grzybowym?

  • Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do mięsa wieprzowego.
  • Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry karkówki.
  • Na patelnię po smażeniu karkówki wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj namoczone i odciśnięte z wody grzyby. Dodaj szklankę wody pozostałą po moczeniu grzybów oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość duś do miękkości mięsa.
  • Wlej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, zagotuj i chwilę pogotuj, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos wyda Ci się zbyt rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki.
Smacznego!
Karkówka w sosie grzybowym


Karkówka w sosie grzybowym

1 komentarz:

  1. Uwielbiam grzyby, więc cieszę się że znów można je zbierać i jeść. Karkówkę na pewno zrobię, ale chyba w wolnowarze ariete

    OdpowiedzUsuń