Soczysta, miękka, rozpływająca się w ustach karkówka duszona w aromatycznym sosie śmietanowo-grzybowym to pyszna propozycja na obiad.
Karkówka w sosie grzybowym - składniki:
1 kg karkówki
80 g suszonych grzybów
2 cebule
1 szklanka wody
200 ml śmietany kremówki 30 %
pęczek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu
opcjonalnie: 1 łyżka mąki
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić karkówkę w sosie grzybowym?
Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. Oprósz solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do mięsa wieprzowego.
Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry karkówki.
Na patelnię po smażeniu karkówki wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj namoczone i odciśnięte z wody grzyby. Dodaj szklankę wody pozostałą po moczeniu grzybów oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Całość duś do miękkości mięsa.
Wlej śmietankę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, zagotuj i chwilę pogotuj, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos wyda Ci się zbyt rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki.
Uwielbiam grzyby, więc cieszę się że znów można je zbierać i jeść. Karkówkę na pewno zrobię, ale chyba w wolnowarze ariete
OdpowiedzUsuń