niedziela, 15 września 2019

Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Wyśmienite kotlety z piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych i owsianych, orzechach włoskich i laskowych oraz pestkach słonecznika i sezamie. Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach to pyszna i oryginalna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w bułce tartej. Polecam! :)
Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach




Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka w płatkach i orzechach?

  • Filety umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i słodką papryką.
  • Płatki kukurydziane, pestki słonecznika i orzechy wrzuć do kielicha blendera i rozdrobnij lub wsyp do foliowej torebki i rozbij tłuczkiem.
  • Rozdrobnione płatki kukurydziane, słonecznik i orzechy dodaj do płatków owsianych i sezamu. Wymieszaj. 
  • W misce rozkłóć jajko.
  • Kotlety obtaczaj najpierw w jajku, następnie w panierce z płatków i orzeszków. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach


Kotlety drobiowe w płatkach i orzechach

Źródło przepisu: blogzapetytem.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz