środa, 11 września 2019

Kurczak po zbójnicku

Soczyste podudzia z kurczaka pieczone na duszonej kapuście kiszonej z dodatkiem cebuli, pieczarek, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na szybkie i pyszne danie obiadowe.
Kurczak po zbójnicku

Kurczak po zbójnicku - składniki:

  • 6 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej

Jak zrobić kurczaka po zbójnicku?

  • Mięso z kurczaka umyj, osusz, dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, smaż 3 minuty.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, miód, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 7-8 minut.
  • Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na kapuście ułóż przygotowanego wcześniej kurczaka. Mięso posmaruj z wierzchu niewielką ilością oleju. 
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz bez przykrycia około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!
Kurczak po zbójnicku


Kurczak po zbójnicku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz