Makaron w sosie śmietanowo-serowym z brokułami, boczkiem i porem to pyszny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad lub kolację. :)
Makaron z brokułami i boczkiem - składniki:
500 g makaronu tagliatelle
1 brokuł
300 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
1 mały por
4 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 18 %
150 g serka typu Bieluch
100 g żółtego sera
sól i pieprz
Jak zrobić makaron z brokułami i boczkiem?
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Pokrój boczek i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i pokrojonego w półplasterki pora. Smaż przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i serek. Dopraw solą i pieprzem, Wymieszaj. Dodaj różyczki brokuła i żółty ser starty na średnich oczkach tarki. Gotuj około 5 minut.
Do sosu dodaj odcedzony makaron, dokładnie wymieszaj.
smakowite!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń