wtorek, 24 września 2019

Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron w sosie śmietanowo-serowym z brokułami, boczkiem i porem to pyszny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad lub kolację. :)
Makaron z brokułami i boczkiem





Makaron z brokułami i boczkiem - składniki:

  • 500 g makaronu tagliatelle
  • 1 brokuł
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały por
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 150 g serka typu Bieluch
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz

Jak zrobić makaron z brokułami i boczkiem?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Pokrój boczek i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i pokrojonego w półplasterki pora. Smaż przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj śmietankę i serek. Dopraw solą i pieprzem, Wymieszaj. Dodaj różyczki brokuła i żółty ser starty na średnich oczkach tarki. Gotuj około 5 minut.
  • Do sosu dodaj odcedzony makaron, dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z brokułami i boczkiem

Makaron z brokułami i boczkiem

3 komentarze: