Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami, szynką i mozzarellą
Pierś z kurczaka faszerowana serem mozzarella, pieczarkami i szynką to świetny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Pierś z pieczarkami i serem z piekarnika - składniki:
4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
2 cebule
400 g pieczarek
200 g szynki
200 g mozzarelli
5 ząbków czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić pierś z kurczaka faszerowaną pieczarkami i mozzarellą?
W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Cebulę, pieczarki i szynkę pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek z cebulą. Smaż około 3 minut. Dodaj pieczarki. Smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj sól i pieprz, pozostaw do ostudzenia. Pieczarki z cebulą wymieszaj z szynką i mozzarellą.
Filety z piersi kurczaka przetnij wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety posyp solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Do utworzonych kieszeni włóż farsz.
Nafaszerowane filety przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową,wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz