Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem mozzarella to pyszny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
- 2 cebule
- 400 g świeżego szpinaku
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 200 g sera mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek
- dodatkowo: oliwa z oliwek do smażenia
Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?
- Przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj szpinak i suszone pomidory. Smaż do momentu odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
- Do farszu dodaj drobno pokrojoną mozzarellę.
- Filety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety obsyp solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Do utworzonych kieszeni powkładaj farsz.
- Filety przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
super pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń