sobota, września 21, 2019

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem mozzarella to pyszny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami






Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 2 cebule
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek
  • dodatkowo: oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?

  • Przygotuj farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.  
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj szpinak i suszone pomidory. Smaż do momentu odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do farszu dodaj drobno pokrojoną mozzarellę.
  • Filety z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety obsyp solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Do utworzonych kieszeni powkładaj farsz.
  • Filety przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami


Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami

1 komentarz:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger