poniedziałek, września 23, 2019

Pizzerinki z salami i papryką

Puszyste pizzerinki z dodatkiem salami i papryki to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły czy jako przekąska na wycieczkę. Pycha! :)
Pizzerinki z sałami i papryką
Pizzerinki z sałami i papryką





Pizzerinki z salami - składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Pizzerinki z papryką i salami - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano

Pizzerinki z salami i papryką - pozostałe składniki:

  • 200 g salami
  • 2 papryki
  • 300 g żółtego sera 

Jak zrobić pizzerinki z salami i papryką?

  • Przygotowanie pizzerinek rozpoczynamy od ciasta. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, pozostałe 3/4 szklanki wody, sól i oliwę z oliwek. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, wysmaruj ją oliwą z oliwek, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 
  • Ponownie wyrób ciasto, podziel na mniejsze kule, spłaszczaj je w dłoni, a następnie rozwałkuj na kształt pizzerinek. Placki przełóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj dodatki. Papryki oczyść i pokrój w paski, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię lub do garnka wlej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier i oregano. Zagotuj sos, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia przez około 15-20 minut, do momentu zredukowania sosu.
  • Każdą pizzerinkę posmaruj sosem, następnie połóż plasterek salami, dwa paski papryki oraz starty ser żółty. 
  • Pizzerinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Pizzerinki z sałami i papryką


Pizzerinki z sałami i papryką

Pizzerinki z sałami i papryką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger