Puszyste pizzerinki z dodatkiem salami i papryki to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły czy jako przekąska na wycieczkę. Pycha! :)
Pizzerinki z salami - składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej chlebowej
40 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Pizzerinki z papryką i salami - składniki na sos pomidorowy:
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano
Pizzerinki z salami i papryką - pozostałe składniki:
200 g salami
2 papryki
300 g żółtego sera
Jak zrobić pizzerinki z salami i papryką?
Przygotowanie pizzerinek rozpoczynamy od ciasta. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, pozostałe 3/4 szklanki wody, sól i oliwę z oliwek. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, wysmaruj ją oliwą z oliwek, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ponownie wyrób ciasto, podziel na mniejsze kule, spłaszczaj je w dłoni, a następnie rozwałkuj na kształt pizzerinek. Placki przełóż na blachę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Papryki oczyść i pokrój w paski, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię lub do garnka wlej oliwę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier i oregano. Zagotuj sos, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia przez około 15-20 minut, do momentu zredukowania sosu.
Każdą pizzerinkę posmaruj sosem, następnie połóż plasterek salami, dwa paski papryki oraz starty ser żółty.
Pizzerinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz