czwartek, 12 września 2019

Sałatka ryżowa z indykiem

Smakowita i pożywna sałatka ryżowa z dodatkiem skrzydła z indyka, papryki, cebuli, czerwonej fasoli i szczypiorku.
Sałatka ryżowa z indykiem

Sałatka ryżowa z indykiem






Sałatka z ryżem i indykiem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 ugotowane skrzydło z indyka
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę ryżową z indykiem?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Obierz skrzydło z indyka i podziel na mniejsze kawałki.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Fasolę odsącz z zalewy.
  • Szczypiorek drobno pokrój. 
  • Do miski dodaj ryż, mięso, paprykę, cebulę, fasolę, szczypiorek, majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z indykiem

Sałatka ryżowa z indykiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz