Smakowita i pożywna sałatka ryżowa z dodatkiem skrzydła z indyka, papryki, cebuli, czerwonej fasoli i szczypiorku.
Sałatka z ryżem i indykiem - składniki:
1 szklanka ryżu
1 ugotowane skrzydło z indyka
1 papryka
1 czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli
pęczek szczypiorku
1 łyżka majonezu
150 g jogurtu naturalnego gęstego
sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę ryżową z indykiem?
W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
Obierz skrzydło z indyka i podziel na mniejsze kawałki.
Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Fasolę odsącz z zalewy.
Szczypiorek drobno pokrój.
Do miski dodaj ryż, mięso, paprykę, cebulę, fasolę, szczypiorek, majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz