czwartek, 26 września 2019

Sałatka z tuńczykiem

Wyśmienita sałatka z dodatkiem tuńczyka, kukurydzy, ogórka konserwowego, serka śmietankowego i czerwonej cebuli skropiona pysznym sosem miodowo-musztardowym.
Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem








Sałatka z tuńczykiem - składniki:

  • dwie garście mixu sałat
  • 1 puszka tuńczyka w kawałku
  • 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 125 g)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 100 g serka śmietankowego w plastrach 

Sałatka z tuńczykiem - składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?

  • Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, cebulę w pióra, a serek w słupki. 
  • Na talerzu rozłóż kolejno sałatę, odsączonego z zalewy tuńczyka, kukurydzę, ogórki konserwowe i ser.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Sałatkę polej sosem. Na wierzchu rozłóż cebulę.
Smacznego!
Sałatka z tuńczykiem


Sałatka z tuńczykiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz