Wyśmienita sałatka z dodatkiem tuńczyka, kukurydzy, ogórka konserwowego, serka śmietankowego i czerwonej cebuli skropiona pysznym sosem miodowo-musztardowym.
Sałatka z tuńczykiem - składniki:
dwie garście mixu sałat
1 puszka tuńczyka w kawałku
0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 125 g)
3 ogórki konserwowe
0,5 czerwonej cebuli
100 g serka śmietankowego w plastrach
Sałatka z tuńczykiem - składniki na sos:
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, cebulę w pióra, a serek w słupki.
Na talerzu rozłóż kolejno sałatę, odsączonego z zalewy tuńczyka, kukurydzę, ogórki konserwowe i ser.
Przygotuj sos. Do miseczki dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz