Znane i lubiane przez wszystkich ciasto Fale Dunaju w wersji ze śliwkami i śmietanowo-jagodową pianką.
Fale Dunaju ze śliwkami - składniki na ciasto:
250 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka aromatu waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
około 600 g śliwek
2 łyżki cukru brązowego
Fale Dunaju ze śliwkami - składniki na jagodową piankę:
2 szklanki wrzątku
2 galaretki jagodowe
500 ml śmietany kremówki 30%
Składniki na polewę z białej czekolady:
25 g masła
100 g białej czekolady
Jak zrobić Fale Dunaju ze śliwkami i jaogodową pianką?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksuj z cukrem i jajkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylej do formy.
Do pozostałej części ciasta dodaj przesiane kakao i mleko. Krótko zmiksuj i wyłóż na jasne ciasto.
Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestkę i poukładaj rozcięciem do góry. Wierzch śliwek posyp brązowym cukrem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut.
Przygotuj piankę jagodową. Galaretki rozpuść we wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, stopniowo dodawaj tężejącą galaretkę. Piankę wyłóż na ostudzone ciasto ze śliwkami i wyrównaj.
Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i roztop całość. Gotową polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na ciasto.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sycący i rozgrzewający gulasz ze schabu i kiełbasy z dodatkiem marchewki i kiszonych ogórków to danie obiadowe, które doskonale sprawdzi się podczas ponurych, chłodnych, jesiennych dni.
Gulasz ze schabu i kiełbasy - składniki:
700 g schabu
700 g kiełbasy
4 cebule
4 marchewki
1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
5 ogórków kiszonych
3 łyżeczki musztardy
2 łyżki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić gulasz ze schabu i kiełbasy?
Schab oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Kiełbasę pokrój w półtalarki.
Marchewkę obierz i pokrój w półtalarki
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż około 5 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż do momentu odparowania wody i zarumieniania. Dodaj schab. Smaż przez 3 minuty. Na samym końcu dorzuć marchewkę i smaż jeszcze przez 3 minuty.
Zawartość patelni wrzuć do garnka, zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś gulasz pod przykryciem, na niskiej mocy palnika, przez około 1 godzinę (do miękkości mięsa).
Ogórki pokrój w kostkę i dorzuć do gulaszu. Dodaj musztardę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.
Zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
W razie potrzeby dopraw gulasz solą, pieprzem i słodką papryką.
Smakowite ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, puszystego kremu karpatkowego, truskawek i galaretki truskawkowej.
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami - składniki na biszkopt:
4 jaja
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
szczypta soli
Składniki na krem karpatkowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
około 800 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Jak zrobić ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami?
Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj - do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
Do ubitych białek dodaj żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj w masę.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Przygotuj krem karpatkowy. Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wlej do wysokiego naczynia, dodaj żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, dodaj mieszankę i cały czas mieszając, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minut - do momentu, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj partiami ostudzony budyń.
Truskawki odszypułkuj i pokrój na połówki.
Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź i odstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem. Na wierzch poukładaj truskawki, całość zalej lekko tężejącą galaretką.
Ekspresowe i proste w przygotowaniu muffinki jogurtowe z brzoskwiniami.
Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami - składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
400 g jogurtu naturalnego
100 g masła
2 jajka
3 brzoskwinie
dodatkowo: cukier puder
Jak zrobić muffinki jogurtowe z brzoskwiniami?
W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
W drugim naczyniu połącz ze sobą mokre składniki: jogurt naturalny, roztopione i ostudzone masło oraz jajka.
Do składników mokrych dodaj suche.
Brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do każdej foremki wyłóż połowę masy, następnie kilka kawałków pokrojonych brzoskwiń i drugą połowę masy.
Formę z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Puszyste i delikatne w smaku kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem rzodkiewki, sera żółtego i świeżej natki pietruszki to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad.
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
1 cebula szalotka
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
125 g sera żółtego
1 pęczek natki pietruszki
8 średnich rzodkiewek
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką?
Mięso oczyść i pokrój w drobną kostkę.
Szalotkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kurczaka. Wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek.
Do mięsa dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, majonez, żółty ser starty na dużych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki.
Rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do schłodzonej masy, wymieszaj.
Ubij pianę z białek, delikatnie wmieszaj ją w masę.
Mięsną masę nakładaj przy pomocy łyżki na rozgrzany olej, formując niewielkie kotleciki i smaż z obu stron, do zarumienienia.
Szarlotka z orzechami i bezową pianką to pyszny, jesienny wypiek, któremu nikt się nie oprze.
Szarlotka z orzechami - składniki na ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
120 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Jabłecznik z orzechami - składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
100 g orzechów włoskich
Ciasto z jabłkami i orzechami - składniki na bezę:
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy (proszek - 40 g)
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
garść orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Jak zrobić szarlotkę z orzechami?
Białka oddziel od żółtek. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Żółtka wbij w środek składników. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzonym ciastem wylep formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka praż na suchej patelni przez około 15 minut, by pozbyć się nadmiaru płynu. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj
Na podpieczony spód wyłóż podprażone jabłka.
Białka ubij na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, dodaj partiami cukier. Dodaj proszek budyniowy, olej i krótko zmiksuj masę, tylko do połączenia się składników.
Ubitą pianę wyłóż na jabłka. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Puszyste, wilgotne, wspaniale pachnące ciasto ze śliwkami, z dodatkiem sera ricotta. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, i naprawdę pyszne. Polecam!
Ciasto ze śliwkami i ricottą - składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
250 g sera ricotta
1/3 szklanki oleju
skórka otarta z 1 cytryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500-600 g śliwek
Jak zrobić ciasto z ricottą i śliwkami?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski dodaj jajka i cukier. Ubijaj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ser ricotta.
Dodaj olej i skórkę z cytryny. Zmiksuj.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładaj odpestkowane i pokrojone na połówki śliwki, rozcięciem ku dołowi.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut.