Wspaniale pachnący, miękki, złocisty chleb z dodatkiem dyniowego puree.
Chleb dyniowy na drożdżach - składniki:
450 g mąki pszennej chlebowej
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
0,5 szklanki letniej wody
180 g puree z dyni (około 3/4 szklanki)
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
garść pestek dyni
Przepis na chleb dyniowy:
Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i wodę. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsyp mąkę, dodaj puree z dyni, jogurt, sól, olej i rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
Ciasto krótko wyrób i przełóż do przygotowanej keksówki. Przykryj ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.
Posmaruj chleb zimną wodą i posyp pestkami dyni.
Formę keksową z ciastem chlebowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz