Puszyste, miękkie i aromatyczne ciasto z dodatkiem dyniowego puree i jabłek.
Ciasto dyniowe z jabłkami - składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g puree z dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 3 jabłka
Jak zrobić ciasto dyniowe z jabłkami?
- Masło zmiksuj z cukrem, dodaj jajka i puree z dyni.
- Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Na cieście poukładaj pokrojone jabłka.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz