Jesienne, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami, pyszne i wilgotne ciasto dyniowe z aromatyczną, orzechową kruszonką.
Ciasto dyniowe - składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki puree z dyni
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką - składniki na kruszonkę:
- 75 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto dyniowe z orzechową kruszonką?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier. Wymieszaj.
- Dodaj puree z dyni, olej, miód, jogurt naturalny i jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Przygotuj kruszonkę. Masło rozetrzyj w palcach z cukrem, mąką i cynamonem. Dodaj posiekane orzechy i połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do formy wlej ciasto. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
- Keksówkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz