Jesienne, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami, pyszne i wilgotne ciasto dyniowe z aromatyczną, orzechową kruszonką.
Ciasto dyniowe - składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 szklanki cukru
4 łyżki puree z dyni
1/4 szklanki oleju
3 łyżki miodu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 jajka
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką - składniki na kruszonkę:
75 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto dyniowe z orzechową kruszonką?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier. Wymieszaj.
Dodaj puree z dyni, olej, miód, jogurt naturalny i jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Przygotuj kruszonkę. Masło rozetrzyj w palcach z cukrem, mąką i cynamonem. Dodaj posiekane orzechy i połącz ze sobą wszystkie składniki.
Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do formy wlej ciasto. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
Keksówkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz