piątek, 4 października 2019

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Jesienne, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami, pyszne i wilgotne ciasto dyniowe z aromatyczną, orzechową kruszonką.
Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową




Ciasto dyniowe - składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 75 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto dyniowe z orzechową kruszonką?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier. Wymieszaj.
  • Dodaj puree z dyni, olej, miód, jogurt naturalny i jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Przygotuj kruszonkę. Masło rozetrzyj w palcach z cukrem, mąką i cynamonem. Dodaj posiekane orzechy i połącz ze sobą wszystkie składniki. 
  • Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do formy wlej ciasto. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
  • Keksówkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!
Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Ciasto dyniowe z kruszonką orzechową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz