Wspaniale pachnące, pyszne ciasto z jabłkami z dodatkiem powideł śliwkowych oraz orzechów włoskich, zarówno w warstwie jabłkowej, jak i bezowej piance.
Ciasto jabłkowe z orzechową pianką - składniki na ciasto:
225 g masła
0,5 szklanki cukru
5 żółtek
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki powideł śliwkowych
Ciasto jabłkowo-orzechowe - składniki na warstwę jabłkową:
1,2 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
50 g posiekanych orzechów włoskich
Ciasto jabłkowe z pianką orzechową - składniki na piankę:
5 białek
0,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g mielonych orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto jabłkowe z orzechową pianką?
Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel ciasto na połowę. Z ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Wyjmij jedną część ciasta i wyłóż ją na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj powidłami.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i orzechami. Jabłka wyłóż na ciasto.
Przygotuj piankę orzechową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier. Do ubitych białek dodaj mąkę i orzechy. Wymieszaj łyżką. Piankę rozsmaruj na jabłkach.
Drugą część ciasta rozkrusz w palcach i posyp na wierzch orzechowej pianki.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
wygląda naprawdę interesująco!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuń