niedziela, 13 października 2019

Ciasto jabłkowe z orzechową pianką

Wspaniale pachnące, pyszne ciasto z jabłkami z dodatkiem powideł śliwkowych oraz orzechów włoskich, zarówno w warstwie jabłkowej, jak i bezowej piance. 
Ciasto jabłkowe z orzechową pianką



Ciasto jabłkowe z orzechową pianką - składniki na ciasto:

  • 225 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Ciasto jabłkowo-orzechowe - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Ciasto jabłkowe z pianką orzechową - składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto jabłkowe z orzechową pianką?

  • Przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel ciasto na połowę. Z ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Wyjmij jedną część ciasta i wyłóż ją na dno formy o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj powidłami.
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i orzechami. Jabłka wyłóż na ciasto.
  • Przygotuj piankę orzechową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj partiami cukier. Do ubitych białek dodaj mąkę i orzechy. Wymieszaj łyżką. Piankę rozsmaruj na jabłkach. 
  • Drugą część ciasta rozkrusz w palcach i posyp na wierzch orzechowej pianki.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z orzechową pianką

2 komentarze: