Smakowite ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, puszystego kremu karpatkowego, truskawek i galaretki truskawkowej.
Ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami - składniki na biszkopt:
4 jaja
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
szczypta soli
Składniki na krem karpatkowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 żółtka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła
Pozostałe składniki:
około 800 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Jak zrobić ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami?
Przygotuj ciasto. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj - do uzyskania sztywnej i lśniącej masy.
Do ubitych białek dodaj żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszaj w masę.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Przygotuj krem karpatkowy. Dwie szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka wlej do wysokiego naczynia, dodaj żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować, dodaj mieszankę i cały czas mieszając, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minut - do momentu, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj partiami ostudzony budyń.
Truskawki odszypułkuj i pokrój na połówki.
Galaretki rozpuść we wrzątku, ostudź i odstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
Złóż ciasto. Na biszkopt wyłóż krem. Na wierzch poukładaj truskawki, całość zalej lekko tężejącą galaretką.
Przeeeepyszne! Duża ilość kremu i chrupiące truskawki robią robotę.
OdpowiedzUsuń