Puszyste, wilgotne, wspaniale pachnące ciasto ze śliwkami, z dodatkiem sera ricotta. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, i naprawdę pyszne. Polecam!
Ciasto ze śliwkami i ricottą - składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
250 g sera ricotta
1/3 szklanki oleju
skórka otarta z 1 cytryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500-600 g śliwek
Jak zrobić ciasto z ricottą i śliwkami?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski dodaj jajka i cukier. Ubijaj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ser ricotta.
Dodaj olej i skórkę z cytryny. Zmiksuj.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładaj odpestkowane i pokrojone na połówki śliwki, rozcięciem ku dołowi.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz