piątek, 18 października 2019

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Puszyste, wilgotne, wspaniale pachnące ciasto ze śliwkami, z dodatkiem sera ricotta. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, i naprawdę pyszne. Polecam! 

Ciasto ze śliwkami i ricottą


Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą




Ciasto ze śliwkami i ricottą - składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g sera ricotta
  • 1/3 szklanki oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500-600 g śliwek


Jak zrobić ciasto z ricottą i śliwkami?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski dodaj jajka i cukier. Ubijaj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ser ricotta.
  • Dodaj olej i skórkę z cytryny. Zmiksuj.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu poukładaj odpestkowane i pokrojone na połówki śliwki, rozcięciem ku dołowi. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut.
Smacznego!
Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Ciasto ze śliwkami i ricottą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz