piątek, 25 października 2019

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Pyszne kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus, papryki, czosnku i natki pietruszki. 
Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 0,5 szklanki kuskus
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki żółtej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kaszą kuskus?

  • Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na około 5 minut.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj pokrojone mięso, ostudzoną kaszę kuskus, paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus

3 komentarze:

  1. Będzie trzeba zapisać ten przepis. Jeszcze nigdy nie jadlam czegoś takiego

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam wg przepisu, bez papryki, ale z dodatkiem curry i koperku.
    Bardzo dobre placuszki. Najlepiej smakują ze śmietaną.

    OdpowiedzUsuń