▼
Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus
Pyszne kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem kaszy kuskus, papryki, czosnku i natki pietruszki.
Drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 0,5 szklanki kuskus
- 1 szklanka wrzątku
- 1 papryka czerwona
- 0,5 papryki żółtej
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety siekane z kaszą kuskus?
- Kaszę kuskus zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na około 5 minut.
- Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
- Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
- Do miski dodaj pokrojone mięso, ostudzoną kaszę kuskus, paprykę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Będzie trzeba zapisać ten przepis. Jeszcze nigdy nie jadlam czegoś takiego
OdpowiedzUsuńPolecam - są pyszne. :)
UsuńRobiłam wg przepisu, bez papryki, ale z dodatkiem curry i koperku.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre placuszki. Najlepiej smakują ze śmietaną.