Puszyste i delikatne w smaku kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem rzodkiewki, sera żółtego i świeżej natki pietruszki to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad.
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 1 cebula szalotka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- 125 g sera żółtego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 8 średnich rzodkiewek
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką?
- Mięso oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Szalotkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kurczaka. Wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek.
- Do mięsa dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, majonez, żółty ser starty na dużych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
- Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki.
- Rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do schłodzonej masy, wymieszaj.
- Ubij pianę z białek, delikatnie wmieszaj ją w masę.
- Mięsną masę nakładaj przy pomocy łyżki na rozgrzany olej, formując niewielkie kotleciki i smaż z obu stron, do zarumienienia.
O z rzodkiewka, ciekawe. Muszę zapamiętać
OdpowiedzUsuń