środa, 23 października 2019

Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

Puszyste i delikatne w smaku kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem rzodkiewki, sera żółtego i świeżej natki pietruszki to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad. 
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką





Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 125 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 średnich rzodkiewek
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką?

  • Mięso oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Szalotkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kurczaka. Wymieszaj.
  • Białka oddziel od żółtek. 
  • Do mięsa dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, majonez, żółty ser starty na dużych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
  • Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki. 
  • Rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do schłodzonej masy, wymieszaj.
  • Ubij pianę z białek, delikatnie wmieszaj ją w masę. 
  • Mięsną masę nakładaj przy pomocy łyżki na rozgrzany olej, formując niewielkie kotleciki i smaż z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką

1 komentarz: