Puszyste i delikatne w smaku kotlety siekane z kurczaka z dodatkiem rzodkiewki, sera żółtego i świeżej natki pietruszki to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu obiad.
Drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
1 cebula szalotka
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
125 g sera żółtego
1 pęczek natki pietruszki
8 średnich rzodkiewek
przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z rzodkiewką?
Mięso oczyść i pokrój w drobną kostkę.
Szalotkę obierz, drobno posiekaj i dodaj do kurczaka. Wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek.
Do mięsa dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, majonez, żółty ser starty na dużych oczkach tarki, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.
Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki.
Rzodkiewki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do schłodzonej masy, wymieszaj.
Ubij pianę z białek, delikatnie wmieszaj ją w masę.
Mięsną masę nakładaj przy pomocy łyżki na rozgrzany olej, formując niewielkie kotleciki i smaż z obu stron, do zarumienienia.
O z rzodkiewka, ciekawe. Muszę zapamiętać
OdpowiedzUsuń