Smakowite, jesienne ciasteczka owsiane z dodatkiem puree z dyni, orzechów laskowych i gorzkiej czekolady.
Dyniowe ciastka owsiane - składniki:
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 70 g masła
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciastka dyniowo-owsiane?
- Do miski dodaj puree z dyni, jajko i masło. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Do mokrych składników dodaj płatki owsiane górskie, płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną, orzechy i drobno posiekaną czekoladą. Całość wymieszaj łyżką.
- Lekko wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz