piątek, 11 października 2019

Dyniowe ciastka owsiane

Smakowite, jesienne ciasteczka owsiane z dodatkiem puree z dyni, orzechów laskowych i gorzkiej czekolady. 

Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane


Dyniowe ciastka owsiane - składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciastka dyniowo-owsiane?

  • Do miski dodaj puree z dyni, jajko i masło. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do mokrych składników dodaj płatki owsiane górskie, płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną, orzechy i drobno posiekaną czekoladą. Całość wymieszaj łyżką. 
  • Lekko wilgotnymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. 
Smacznego!
Dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz