Rozgrzewający, sycący, aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem papryki, marchewki, cebuli, pieczarek i koncentratu pomidorowego.
Gulasz z szynki z warzywami - składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 4 papryki
- 5 marchewek
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 szklanki bulionu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić gulasz z szynki z warzywami?
- Szynkę oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia. Przełóż do garnka z grubym dnem.
- Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę.
- Pieczarki pokrój w półplasterki.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Do garnka z mięsem dodaj warzywa, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smaż na dużej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając.
- Zawartość garnka zalej dwoma szklankami bulionu, przykryj i duś na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, tymianek, majeranek, sól i pieprz.
- Jeśli uznasz, że gulasz jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz