sobota, 19 października 2019

Gulasz z szynki z warzywami

Rozgrzewający, sycący, aromatyczny gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem papryki, marchewki, cebuli, pieczarek i koncentratu pomidorowego.
Gulasz z szynki z warzywami



Gulasz z szynki z warzywami - składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4 papryki
  • 5 marchewek
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić gulasz z szynki z warzywami?

  • Szynkę oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia. Przełóż do garnka z grubym dnem.
  • Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. 
  • Pieczarki pokrój w półplasterki.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. 
  • Do garnka z mięsem dodaj warzywa, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość smaż na dużej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając.
  • Zawartość garnka zalej dwoma szklankami bulionu, przykryj i duś na małej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, tymianek, majeranek, sól i pieprz. 
  • Jeśli uznasz, że gulasz jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić 1 łyżką mąki.
Smacznego!
Gulasz z szynki z warzywami

Gulasz z szynki z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz