Wilgotne i mocno kakaowe ciasto z dodatkiem gruszek i orzechów włoskich.
Kakaowe ciasto z gruszkami - składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki kakao
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0,5 szklanki wrzątku
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 gruszki
Jak zrobić ciasto kakaowe z gruszkami?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
- W drugiej misce utrzyj jajka, jogurt i olej. Cały czas miksując, do masy dodawaj stopniowo mokre składniki.
- Kawę rozpuszczalną zaparz w 0,5 szklanki wrzątku i wlej do masy. Zmiksuj. Dodaj orzechy i wymieszaj.
- Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
- Formę keksową o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką.
- Ciasto wlej do formy, na wierzchu poukładaj gruszki, lekko wtykając je w masę.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
- Gotowe ciasto, po ostudzeniu, możesz oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz