niedziela, 20 października 2019

Kakaowe ciasto z gruszkami

Wilgotne i mocno kakaowe ciasto z dodatkiem gruszek i orzechów włoskich.
Kakaowe ciasto z gruszkami


Kakaowe ciasto z gruszkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki kakao
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 gruszki

Jak zrobić ciasto kakaowe z gruszkami?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. Dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
  • W drugiej misce utrzyj jajka, jogurt i olej. Cały czas miksując, do masy dodawaj stopniowo mokre składniki. 
  • Kawę rozpuszczalną zaparz w 0,5 szklanki wrzątku i wlej do masy. Zmiksuj. Dodaj orzechy i wymieszaj.
  • Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Formę keksową o wymiarach 10 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp mąką. 
  • Ciasto wlej do formy, na wierzchu poukładaj gruszki, lekko wtykając je w masę. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Gotowe ciasto, po ostudzeniu, możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Kakaowe ciasto z gruszkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz