Pyszne, bezmięsne kotleciki składające się w zasadzie z dwóch składników: ugotowanego kalafiora i kaszy kuskus.
Kotlety kalafiorowe z kaszą kuskus - składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus?
- Kalafior obierz z liści, umyj, i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody.
- Szklankę kaszy kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ugotowany kalafior odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Kalafior zmiksuj blenderem, dodaj jajko, ostudzoną kaszę kuskus, 1 łyżkę bułki tartej oraz sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz