poniedziałek, 14 października 2019

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Pyszne, bezmięsne kotleciki składające się w zasadzie z dwóch składników: ugotowanego kalafiora i kaszy kuskus. 
Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus



Kotlety kalafiorowe z kaszą kuskus - składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus?

  • Kalafior obierz z liści, umyj, i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut, licząc od czasu zagotowania się wody. 
  • Szklankę kaszy kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotowany kalafior odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Kalafior zmiksuj blenderem, dodaj jajko, ostudzoną kaszę kuskus, 1 łyżkę bułki tartej oraz sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!


Kotlety z kalafiorem i kaszą kuskus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz