Ekspresowe i proste w przygotowaniu muffinki jogurtowe z brzoskwiniami.
Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami - składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 400 g jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- 2 jajka
- 3 brzoskwinie
- dodatkowo: cukier puder
Jak zrobić muffinki jogurtowe z brzoskwiniami?
- W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
- W drugim naczyniu połącz ze sobą mokre składniki: jogurt naturalny, roztopione i ostudzone masło oraz jajka.
- Do składników mokrych dodaj suche.
- Brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
- Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do każdej foremki wyłóż połowę masy, następnie kilka kawałków pokrojonych brzoskwiń i drugą połowę masy.
- Formę z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Musze zrobić takie muffinki. Jogurtowych jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
UsuńJadłabym :) Jedna uwaga, na początku jest wspomniane ostudzone masło, ale nie widzę wcześniej, by było napisane, że trzeba je podgrzać :)
OdpowiedzUsuńHmm, w przepisie napisałam - "roztopione i ostudzone masło". :)
Usuń