czwartek, 24 października 2019

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Ekspresowe i proste w przygotowaniu muffinki jogurtowe z brzoskwiniami.

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami




Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3 brzoskwinie
  • dodatkowo: cukier puder

Jak zrobić muffinki jogurtowe z brzoskwiniami?

  • W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. 
  • W drugim naczyniu połącz ze sobą mokre składniki: jogurt naturalny, roztopione i ostudzone masło oraz jajka. 
  • Do składników mokrych dodaj suche.
  • Brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
  • Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do każdej foremki wyłóż połowę masy, następnie kilka kawałków pokrojonych brzoskwiń i drugą połowę masy. 
  • Formę z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami
Muffinki jogurtowe z brzoskwiniami

4 komentarze:

  1. Musze zrobić takie muffinki. Jogurtowych jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym :) Jedna uwaga, na początku jest wspomniane ostudzone masło, ale nie widzę wcześniej, by było napisane, że trzeba je podgrzać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, w przepisie napisałam - "roztopione i ostudzone masło". :)

      Usuń