Ekspresowe i proste w przygotowaniu muffinki jogurtowe z brzoskwiniami.
Jogurtowe muffinki z brzoskwiniami - składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
400 g jogurtu naturalnego
100 g masła
2 jajka
3 brzoskwinie
dodatkowo: cukier puder
Jak zrobić muffinki jogurtowe z brzoskwiniami?
W jednej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
W drugim naczyniu połącz ze sobą mokre składniki: jogurt naturalny, roztopione i ostudzone masło oraz jajka.
Do składników mokrych dodaj suche.
Brzoskwinie obierz i pokrój w kostkę.
Formę na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką. Do każdej foremki wyłóż połowę masy, następnie kilka kawałków pokrojonych brzoskwiń i drugą połowę masy.
Formę z muffinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, możesz oprószyć muffinki cukrem pudrem.
Musze zrobić takie muffinki. Jogurtowych jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
UsuńJadłabym :) Jedna uwaga, na początku jest wspomniane ostudzone masło, ale nie widzę wcześniej, by było napisane, że trzeba je podgrzać :)
OdpowiedzUsuńHmm, w przepisie napisałam - "roztopione i ostudzone masło". :)
Usuń