Pyszne ciasto składające z dwóch miodowych blatów, przełożonych powidłami śliwkowymi i kremem kajmakowym. Całość dopełnia warstwa orzechowa. Pyszne, domowe ciasto, które umili każde jesienne popołudnie.
Orzechowiec z kajmakiem - składniki na masę orzechową:
- 350 g orzechów włoskich
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
Orzechowiec z kremem kajmakowym - składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
Orzechowiec z kremem kajmakowym - pozostałe składniki:
- 460 g kajmaku
- 225 g masła
- 300 g powideł śliwkowych
Jak zrobić orzechowca z kremem kajmakowym?
- Przygotuj masę orzechową. W niewielkim garnku rozpuść masło. Dodaj miód, cukier i posiekane orzechy. Gotuj na najmniej mocy palnika około 8 minut.
- Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem. Masło pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mąką. Dodaj jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie części. Wstaw na 15 minut do lodówki.
- Wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj na kształt formy o wymiarach 25 x 30 cm. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Rozwałkuj drugi placek na kształt formy i przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na placek wyłóż masę orzechową. Placek z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Utrzyj miękkie masło. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj masę kajmakową cały czas miksując.
- Złóż ciasto. Placek bez orzechów włóż do formy, posmaruj powidłami. Na powidła wyłóż krem kajmakowy. Przykryj plackiem z orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz