Pyszne ciasto składające z dwóch miodowych blatów, przełożonych powidłami śliwkowymi i kremem kajmakowym. Całość dopełnia warstwa orzechowa. Pyszne, domowe ciasto, które umili każde jesienne popołudnie.
Orzechowiec z kajmakiem - składniki na masę orzechową:
350 g orzechów włoskich
150 g masła
0,5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Orzechowiec z kremem kajmakowym - składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
Orzechowiec z kremem kajmakowym - pozostałe składniki:
460 g kajmaku
225 g masła
300 g powideł śliwkowych
Jak zrobić orzechowca z kremem kajmakowym?
Przygotuj masę orzechową. W niewielkim garnku rozpuść masło. Dodaj miód, cukier i posiekane orzechy. Gotuj na najmniej mocy palnika około 8 minut.
Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem. Masło pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mąką. Dodaj jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie części. Wstaw na 15 minut do lodówki.
Wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj na kształt formy o wymiarach 25 x 30 cm. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Rozwałkuj drugi placek na kształt formy i przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na placek wyłóż masę orzechową. Placek z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Utrzyj miękkie masło. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj masę kajmakową cały czas miksując.
Złóż ciasto. Placek bez orzechów włóż do formy, posmaruj powidłami. Na powidła wyłóż krem kajmakowy. Przykryj plackiem z orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz