wtorek, 8 października 2019

Orzechowiec z kremem kajmakowym

Pyszne ciasto składające z dwóch miodowych blatów, przełożonych powidłami śliwkowymi i kremem kajmakowym. Całość dopełnia warstwa orzechowa. Pyszne, domowe ciasto, które umili każde jesienne popołudnie.
Orzechowiec z kremem kajmakowym

Orzechowiec z kremem kajmakowym



Orzechowiec z kajmakiem - składniki na masę orzechową:

  • 350 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu

Orzechowiec z kremem kajmakowym - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka

Orzechowiec z kremem kajmakowym - pozostałe składniki:

  • 460 g kajmaku
  • 225 g masła
  • 300 g powideł śliwkowych

Jak zrobić orzechowca z kremem kajmakowym?

  • Przygotuj masę orzechową. W niewielkim garnku rozpuść masło. Dodaj miód, cukier i posiekane orzechy. Gotuj na najmniej mocy palnika około 8 minut.
  • Sodę oczyszczoną wymieszaj z mlekiem. Masło pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z mąką. Dodaj jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną wymieszaną z mlekiem. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie części. Wstaw na 15 minut do lodówki.
  • Wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj na kształt formy o wymiarach 25 x 30 cm. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Rozwałkuj drugi placek na kształt formy i przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na placek wyłóż masę orzechową. Placek z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Utrzyj miękkie masło. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj masę kajmakową cały czas miksując.
  • Złóż ciasto. Placek bez orzechów włóż do formy, posmaruj powidłami. Na powidła wyłóż krem kajmakowy. Przykryj plackiem z orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. 
Smacznego!
Orzechowiec z kremem kajmakowym


Orzechowiec z kremem kajmakowym

Orzechowiec z kremem kajmakowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz