wtorek, 1 października 2019

Placki dyniowe

Puszyste placki z dodatkiem puree z dyni to świetny pomysł na szybką i pyszną przekąskę.
Placki dyniowe



Placki dyniowe - składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki puree z dyni

Jak zrobić placki dyniowe?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. Wymieszaj. 
  • Dodaj jajka, mleko oraz puree z dyni. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki dyniowe

Placki dyniowe

3 komentarze: