Delikatne pulpety drobiowo-ryżowe z dynią w pysznym, aromatycznym sosie dyniowym to świetny pomysł na smakowite, jesienne danie obiadowe. :)
Pulpety w sosie dyniowym - składniki na pulpety:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 250 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia
Pulpety w sosie dyniowym - składniki na sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 g dyni startej na dużych oczkach tarki (u mnie hokkaido)
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody
- 200 g śmietany 18 %
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić pulpety w sosie dyniowym?
- Pierś z kurczaka, obraną cebulę i czosnek zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do ostudzenia.
- Do mięsa dodaj ugotowany ryż, startą dynię, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
- Wyrób mięso. Uformuj pulpeciki i obtocz je w mące.
- W garnku zagotuj wodę (około 2 litry) z liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- Przygotuj sos dyniowy. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 3 minuty. Dodaj startą dynię. Smaż na niewielkim ogniu około 5 minut. Podlej bulionem i duś około 10-15 minut. Dodaj sól i pieprz. Sos zmiksuj blenderem, dodaj śmietanę, wymieszaj. Pulpety włóż do sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz